Historien om…Claes Hellgrens bästa match i karriären

Bohus Cup minns jag väldigt väl, den var jäkligt rolig!

Claes Hellgren behöver egentligen inte någon närmare presentation. Den 68 år unge Hellgren är en av de stora namnen inom svensk handboll.

Hellgrens handbollsintresse väcktes under en resa till Västerås, där han fick uppleva en VM-semifinal mellan Danmark och Tjeckoslovakien. Den där semifinalen blev också startskottet för en lång och framgångsrik karriär som handbollspelare. Första träningen ägde rum i moderklubben Irsta HF. Därefter gick flytten till Eskilstuna och IF Guif, där han spelade en avgörande roll i att föra klubben tillbaka till högsta serien. Åren i Eskilstuna kulminerade när han, tre år senare, var med och förde laget till en semifinal. Efter succén i Guif blev Claes värvad till de då mycket framgångsrika IK Heim. Där vann Claes sina första titlar genom att bli svensk mästare två gånger, 1982 och 1983.

Han bröt sedan ny mark när han tillsammans med Björn Jilsén blev Sveriges första utlandsproffs. Flytten gick till Teneriffa, där de spelade för Tres de Mayo. Efter tre år på Teneriffa spelade Claes två säsonger för Bohus Cup-grundaren HP Warta.

Claes har en imponerande landslagskarriär och var med och spelade i OS både i Los Angeles 1984 och i Seoul 1988. Han spelade totalt tre världsmästerskap och var den första svenske handbollsspelaren att nå 200 landskamper. Claes utsågs till världens bästa målvakt 1984 och 1985. Den framgångsrika spelarkarriären övergick sedan till en karriär som tränare. Han ledde bland annat USA:s damlandslag och var ansvarig för satsningen inför OS i Atlanta 1996. Han var förbundskapten för Sveriges herrlandslag 1988-89 och för damlandslaget 1996-99. Som klubblagstränare ledde Claes Irsta HF, Stavanger och Guif. Åren som målvaktstränare ledde till uppdrag i Danska handbollsförbundet, Svenska handbollsförbundet, Rhein-Neckar Löwen och AG Köpenhamn.

Claes har en skatt av upplevelser och anekdoter från sin långa och framgångsrika karriär. Men det finns ett minne som sticker ut bland alla OS och världsmästerskap, och det är en speciell match i Bohus Cup.

I början av 70-talet åkte Irsta HF:s killar födda 1955 till Göteborg för att spela Bohus Cup. När vi frågar Claes hur han minns turneringen, säger han.

Det är så viktigt med ungdomsturneringar, de utvecklar både ledare och spelare genom att möta nya lag och spendera mer tid tillsammans. Men det bästa är alla fina minnen man tar med sig för resten av livet. Jag har väldigt varma och fina minnen från Bohus Cup.”

Claes berättar vidare att han minns turneringen som jäkligt rolig, och det finns ett minne som sticker ut lite extra. Det visar sig att världens bästa målvakt under 1984 och 1985 gjorde karriärens bästa match just i Bohus Cup. Jag minns det så tydligt. Vi hade gått vidare till slutspelet och skulle spela kvartsfinal i Valhalla B. Den här matchen skulle visa sig bli min bästa match i karriären. När slutsignalen gick hade jag faktiskt lyckats hålla nollan hela matchen. Det är något jag aldrig glömmer.

En otrolig bedrift men framför allt ett fantastiskt Bohus Cup minne. Den 3-5 maj på Bohus Cup 2024 skapar vi nya minnen tillsammans.

Rulla till toppen